Levenspad

Op weg

Een ieder loopt zijn eigen pad en regelmatig loopt er iemand met je mee. Samen bewandel je lange of korte stukken van het levenspad en deel je ervaringen onderweg. Soms hoef je niet lang samen te lopen om in verbinding met de ander te komen, maar voel je direct dat jullie dezelfde richting op gaan. Tijdens je levenspad zal je hoge bergen en diepe dalen tegenkomen en juist op die plekken ontstaan vaak de mooiste herinneringen. Op het moment dat een dierbare op zijn of haar eindbestemming is aangekomen, zullen juist de herinneringen die je samen onderweg gemaakt hebt voor altijd in het geheugen gegrift blijven.

Stilstaan

Op sommige dagen zal de zon volop schijnen, maar er zullen ook regelmatig donkere dagen zijn. Dagen zoals de sterfdag, verjaardag of een andere speciale dag, waarop het gemis extra aanwezig is. Juist op deze bijzondere dagen wilt u graag even stilstaan. Stilstaan bij het verdriet en gemis. Stilstaan bij de herinneringen aan de overledene. Stilstaan samen met degene die dat ook even nodig hebben.

Verder gaan

Om verder te kunnen wandelen op uw eigen levenspad, is het belangrijk dat u afscheid neemt van het verleden en leeft in het nu. Daarmee wil ik niet zeggen dat we onze verliezen moeten vergeten, maar bedoel ik dat we onze dierbare anders moeten leren vasthouden, anders blijft het verlies jouw pad blokkeren. Afscheid nemen van iemand die je dierbaar was, is geen gemakkelijke opgave. Het afscheid is niet klaar na de uitvaart die kort na het overlijden plaatsvindt. Afscheid nemen doe je met kleine stapjes en zal langer duren dan een week. Door met enige regelmaat stil te staan bij het verlies, zal het afscheid steeds meer vorm gaan krijgen en staat het overlijden niet meer constant op de voorgrond. Het verlies wandelt nog een tijdje langs je mee en op den duur zal het je alleen nog op een afstand blijven volgen.

Rituelen

Om het afscheid in kleine stapjes plaats te laten vinden zijn rituelen heel belangrijk. Vroeger speelde de kerk daar nog een belangrijke rol in, maar tegenwoordig voelen veel mensen zich daar niet meer thuis. Juist door degene die overleden is te herdenken en samen mooie herinneringen op te halen, zult u merken dat het afscheid steeds completer wordt. Herdenkingsbijeenkomsten zijn hiervoor van wezenlijk belang.